• CMVG
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

Malware op 20 geldautomaten in West-Europa ontdekt

Posted by admin oktober - 17 - 2014 Reacties uitgeschakeld voor Malware op 20 geldautomaten in West-Europa ontdekt

detail3Het gebruik van malware om geld uit geldautomaten te stelen vindt niet alleen meer plaats in Mexico en Rusland. In een West-Europees land zijn namelijk twintig geldautomaten van dezelfde fabrikant getroffen door malware. Via de malware is het mogelijk om al het geld in de machines op te nemen.

Dat meldt het European ATM Security Team (EAST). “Hoewel veel malware-aanvallen op geldautomaten de afgelopen jaren in Rusland, Oekraïne en delen van Latijns-Amerika zijn gezien, is het de eerste keer dat dit soort aanvallen in West-Europa zijn gemeld”, aldus de organisatie. Die wil echter niet zeggen om welk land het gaat. Recentelijk waarschuwden twee Russische beveiligingsbedrijven nog voor aanvallen via malware en kwaadaardige scripts op geldautomaten waarmee criminelen miljoen zouden stelen.

“Aangezien een behoorlijke aantal Europese geldautomaten Windows XP als besturingssysteem blijft gebruiken, zijn er zorgen dat ze kwetsbaar voor geldautomaten-malware blijven als de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen niet worden getroffen”, aldus EAST in een rapport over geldautomaatfraude in de eerste helft van dit jaar.

Cash trapping

Het EAST laat verder weten dat er in de eerste helft van 2014 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar een afname van geldautomaat gerelateerde fraudeaanvallen was. Voor het eerst bleek dat de meeste incidenten op “cash trapping” betrekking hadden. Hierbij gebruiken criminelen een strip om het geld in het uitgiftekanaal van de geldautomaat op te vangen. In totaal kwamen er 2579 meldingen van cash trapping binnen, tegen 1735 meldingen een jaar eerder. Skimming nam juist af met 21%.

De totale schade die met geldautomaatfraude samenhing bedroeg 132 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van de 124 miljoen die in de eerste helft van 2013 werd gestolen. Het grootste deel van de schade, 129 miljoen euro, wordt door skimming veroorzaakt. De toename wordt verklaard door “internationale verliezen”, waarbij er met geskimde kaarten buiten de landsgrenzen geld wordt opgenomen. Bijna alle schade zou in de Verenigde Staten, Azië en Latijns-Amerika hebben plaatsgevonden.

 

 

Bronvermelding: https://www.security.nl/

Security

 

Comments are closed.