• CMVG
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

Microsoft kondigt Nano Server en Hyper-V-applicatiecontainers aan

Posted by admin oktober - 15 - 2015 Reacties uitgeschakeld voor Microsoft kondigt Nano Server en Hyper-V-applicatiecontainers aan

imagesMicrosoft komt met Nano Server, een herschreven versie van Windows Server die veel minder resources nodig heeft en Hyper-V-applicatiecontainers kan draaien. Nano Server zou minder vaak patches en updates nodig hebben, sneller herstarten en veiliger zijn.

Dat schrijft Microsoft op zijn Technet-blog. Naast de al genoemde voordelen, hoeven gebruikers bij Nano Server geen componenten te installeren die ze niet nodig hebben. Microsoft zelf claimt dat de tot nu toe behaalde resultaten in vergelijking tot Windows Server veelbelovend zijn, met 93 procent minder grote virtual harddisks, 92 procent minder kritische bulletins en tachtig procent minder reboots.

Om dit te bereiken verwijderden de ontwikkelaars de gui-stack, 32bit-ondersteuning, MSI en nog enkele standaardonderdelen van Server-core. Verder is er geen mogelijkheid om lokaal aan te melden en geen remote desktop-ondersteuning. Alle beheer gebeurt op afstand, via wmi en powershell. Het moet makkelijker worden om desired state configuration te beheren via de powershell en ook bestandsoverdracht, script authoring en debugging op afstand zouden verbeterd worden. Er wordt nog gewerkt aan beheertools via het web.

De api is compatibel met andere versies van Windows Server binnen de subset van onderdelen die het besturingssysteem bevat. Het systeem moet goed te integreren zijn in een DevOps-omgeving, waartoe Microsoft al samenwerking zocht met Chef.

Nano Server is een poging van Microsoft om beter schaalbare virtualisatie te verkrijgen, samen met Hyper-V-applicatiecontainers. Processen moeten goed te isoleren zijn, iets wat volgens Microsoft voorheen alleen met speciaal toegeruste fysieke Windows-servers of virtuele machines te bereiken was. Hyper-V-containers zorgen ervoor dat code uit de ene container geïsoleerd blijft van het host-besturingssysteem of andere containers. Een ander voordeel dat Microsoft noemt, is dat applicaties die ontwikkeld zijn voor Windows Server Containers zonder aanpassing uitgerold kunnen worden als Hyper-V-containers.

Microsoft werkt voor de containerondersteuning nauw samen met Docker, het ecosysteem dat containerized apps populair heeft gemaakt. De integratie levert crossplatform-ondersteuning op met betrekking tot Windows Server, Linux en Hyper-V-containers.

Bron:http://tweakers.net/nieuws/102375/microsoft-kondigt-nano-server-en-hyper-v-applicatiecontainers-aan.html

Comments are closed.