• CMVG
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

Ransomware en wat kun je ertegen doen?

Posted by admin mei - 3 - 2017 Reacties uitgeschakeld voor Ransomware en wat kun je ertegen doen?

Ransomware een steeds groter probleem, zeker nu er ook een vorm van gijzelsoftware is aangetroffen voor Mac OS. Hieronder tips hoe je het zoveel mogelijk voorkomt, én wat je moet doen als je er uiteindelijk toch slachtoffer van wordt.

Wat is ransomware?

Ransomware encrypt je bestanden zodat ze onbruikbaar worden. Tegen betaling kan je de sleutel krijgen om je bestanden weer toegankelijk te maken. Maar dit is niet altijd het geval en is het toegankelijk maken van je bestanden niet meer mogelijk. Belangrijk bij ransomware is dat je nooit betaalt en altijd aangifte doet.

Hoe word je slachtoffer van ransomware?

Er zijn meerder manieren waarop ransomware op je computer komt. De meest voorkomende manier is door middel van een bestand dat de ransomware op je computer installeert. Deze bestanden kunnen binnen komen via een link op een internetpagina of in een mailtje, als emailbijlage, advertenties of downloads.

Het bestand dat je downloadt is meestal een executable (.exe) dat door de naam lijkt op een afbeelding of tekstbestand.
Voorbeeld:  ‘plaatje.jpeg’ lijkt een afbeelding te zijn, maar als je file extensies aan hebt staan dan kun je zien of het wel echt een jpeg-bestand is of stiekem ‘plaatje.jpeg.exe’ is. Zet daarom extensies aan zodat je de extensie van een bestand kan controleren.

 

Voorkomen is beter dan genezen daarom zorg dat je computer up-to-date is en blijft en blijf nadenken

 

Ransomware voorkomen

Gebruik het meest recente besturingssysteem

Vrij logisch, maar zorg dat je gebruik maakt van een versie van Windows die nog officieel door Microsoft wordt ondersteund. Dat zijn op dit moment nog Windows 7, Windows 8 (en 8.1), en Windows 10. Ook Windows Vista ontvangt nog de kritieke beveiligingsupdates van Microsoft, maar als je Windows XP gebruikt moet je toch echt upgraden. Zorg ook dat je alle essentiële updates downloadt, of laat dit doen door een prof. Zorg dat je computer wordt beschermt door een goede virusscanner.

Hou je programma’s actueel

Update je software

Niet alleen je besturingssysteem, maar ook de software op je computer en de Virusscanner, Malware scanner moet up-to-date blijven.

Backups maken

We hoeven je hopelijk niet uit te leggen dat je je bestanden regelmatig moet backuppen. daarnaast is het ook belangrijk dat je de backup test, zodat je zeker weet dat als je de backup nodig hebt deze ook werkt

Wat te doen als je ransomware op je computer hebt?

1. Bepaal eerst wat je probleem is

Hebben hackers je computer op slot gedaan?
Of gaat het alleen om bepaalde bestanden?
Wat willen de gijzelaars?
Belangrijk bij ransomware is dat je nooit betaalt.

2. Doe altijd aangifte!

Doe altijd aangifte bij de politie. Bij een data lek moet je dit ook melden. Zie https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken

 

3. Als je ransomware hebt:

Bij ransomware wordt je hele systeem op slot gedaan met een beeldvullende melding die vaak lijkt op een phishing-melding.  Belangrijk bij ransomware is dat je nooit betaalt, want de kans is groot dat je computer dan nog steeds niet open gaat. De truc van ransomware is ook vaak om je gebruik te laten maken van bepaalde betaal-apps die ondertussen ook nog je creditcardgegevens proberen te stelen. Niet doen dus!

4. Back-up terug zetten:

Zet de beschadigde bestanden terug van back-up. Ook is het soms mogelijk je bestanden terug te halen door de vorige versie terug te zetten.

Voorkomen is beter dan genezen. Laat je computers proactief beheren door een prof. Blijf altijd nadenken. Bij twijfel vraag het een prof.

Comments are closed.